Animated Pictures Myspace Comments
Animated Pictures Myspace Comments
Animated Pictures Myspace Comments

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ (ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ) - HANDMADE JEWELRY (ΚΙΤΕ)

Καλησπέρα σε ολόκληρη τη blogογειτονιά!!!

Κυριακή σήμερα και μάλιστα, η τελευταία του Τριωδίου και αύριο ξημερώνει και η Καθαρά Δευτέρα, η αρχή της Σαρακοστής, που σύμφωνα με τα έθιμά μας, καθαροί από τη τροφή και χρήση κυρίως του κρέατος, θα περιμένουμε για να φτάσει το Πάσχα

Κάθε καθαρά Δευτέρα συνηθίζουμε να εφορμούμε σε κάποιο κοντινό ή μακρινό μέρος εφοδιασμένοι με τον χαρταετός μας, με στόχο να τον πετάξουμε πιο ψηλά από κάθε άλλον στην περιοχή. Το έθιμο αυτό, είναι παλιό και πιστεύετε ότι προέρχεται από ανατολικούς λαούς.

Στους λαούς αυτούς η τεχνική έχει εξελιχθεί πολύ με αποτέλεσμα να κοσμούν τους χαρταετούς του με δράκους, φλόγες και άλλα παρόμοια σχήματα. Συνήθως το έθιμο συνοδεύεται (στην ανατολή) με προσευχές και ύμνους προς τους Θεούς, με στόχο να διώξουν τα κακά πνεύματα ή την κακιά τύχη.

Ο πρώτος χαρταετός πιστεύετε πως κατασκευάστηκε στην Κίνα το 1000π.Χ. αν και η πρώτη γραπτή μαρτυρία είναι για τον 4ο αιώνα π.Χ. Στην συνέχεια οι Κινέζοι πέρασαν σε πρακτικές εφαρμογές των χαρταετών. Συγκεκριμένα είχε βάλει έναν διαγωνισμό για τον πρώτο που θα κατάφερνε να πετάξει με έναν χαρταετό (αν και όχι φτιαγμένος από χαρτί), όπου ο νικητής θα κέρδιζε την ελευθερία του.

Σε νεότερα χρόνια, οι χαρταετοί χρησιμοποιούνταν και για κατασκοπευτικούς σκοπούς σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των αντιπάλων. Ταυτόχρονα, τοπογραφικές πτήσεις εκτελούνταν από Κινέζους για να υπολογίσουν την ακριβή τοποθεσία του παλατιού το οποίο ήταν απόρρητο στην Κίνα της εποχής εκείνης.

Και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν δείγματα χαρταετών. Ο Αρχύτας έκανε μελέτες πάνω στις πτήσεις χαρταετών, τις οποίες αργότερα συμβουλεύθηκε ο Γαλιλαίος. Επίσης, αγγειογραφίες της εποχής εκείνης (4ος π.Χ. αιώνας) δείχνουν νεαρά να πετάει χαρταετό.

Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές αναφορές στους χαρταετούς, αλλά όλες μετά το 1400 μ.Χ. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύετε ότι στην Ευρώπη ήρθε ο χαρταετός από την Ασία, έπειτα από την επίσκεψη Χριστιανών μοναχών.

Αρκετά όμως με τα ιστορικά στοιχεία του συγκεκριμένου εθίμου, κι επειδή εμένα το παιδί μου μεγάλωσε πια, δεν έχω να σας δείξω κάποια φωτογραφία του χαρταετού που θα πετάξουμε αύριο, αλλά στη σημερινή ανάρτηση θα σας παρουσιάσω δύο καρφίτσες, φτιαγμένες από ασήμι και μάλιστα θέλω να πιστεύω πολύ μα πολύ ρεαλιστικές μιας κι έχω αποδόσει ακόμα και τον αέρα που περνά μέσα από το χαρτί στην πραγματικότητα και σηκώνει ψηλά τον χαρταετό.



Έχει συνδυαστεί στην ουρά και τα φτερά, πολύχρωμη κηροκλωστή!!!
Η αρχική ιδέα ήταν να ζωγραφιστεί με σμάλτο και να γυαλωθεί, αλλά μετά θεώρησα ότι κάτι τέτοιο θα έκανε πιο συνηθισμένο το κόσμημα, οπότε και βλέπετε την τελική μου επιλογή, για ένα κόσμημα που είναι μεγάλο σε μέγεθος και φοριέται άνετα και σαν παντατίφ, κρεμασμένο σε μακριά, πολύχρωμη αλυσίδα φτιαγμένη στο βελονάκι. Εγώ πάντοτε την προτιμώ σαν καρφίτσα μιας και δεν κρύβω την αδυναμία που έχω σ΄ αυτές.

Αμολήστε λοιπόν και σεις το δικό σας χαρταετό κι αφήστε μαζί του να ξεχυθούν και τα όνειρά σας... Να χαθούν κι αυτά μέσα στα σύννεφα και να είστε σίγουροι πως θα νιώσετε πιο ανάλαφροι κι ελεύθεροι!!!
Σας διαβεβαιώνω δε, ότι τα όνειρά σας θα βρουν το δρόμο και το τρόπο ώστε μέσα από την απεραντοσύνη του ουρανού, να γίνουν πραγματικότητα...

Φιλιά πολλά... και του χρόνου με υγεία πάνω απ΄ όλα!!!
Καλή Σαρακοστή!!!

3 σχόλια:

debbgoud είπε...

μπράβο!πολύ πολύ ωραία!

Kiki Aposeki είπε...

Πολύ πολύ όμορφο και άκρως εντός εποχής!!! Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι!!!

Daphnofila art jewelry είπε...

Καλό μήνα και καλή Σαρακοστή.Αυτά που γράφεις είναι πολύ όμορφα. Οι καρφίτσες σου είναι πρωτότυπες.Νομίζεις ότι θα πετάξουν.Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thank You Orkut Scraps.